Projekt
Gimnazjum nr 52 i Szkoły Podstawowej nr 116
w roku szkolnym 2014/2015


Temat: Wiem, co jem.

Opiekunowie:
p. Aleksandra Charlikowska (klasa 3gb)
                       p. Katarzyna Mazurkiewicz (klasa 2/3ga)
                       p. Aneta Wolańska (klasa 1/2ga)

Uczniowie: 
Maciej Chodkiewicz, Marcin Rakowski (klasa 1/2ga)
                   Wiktor Downar, Kornel Korynek, Wojciech Mitkiewicz,
                   Agnieszka Sienkiewicz, Anna Ślusarczyk (klasa 2/3ga)
                   Angelika Pawłowska (klasa 3gb) 

Cele projektu:

- zwiększenie wiedzy dotyczącej zbilansowanej diety;
- kształtowanie prawidłowych postaw i zachowań w zakresie prawidłowego
  żywienia;
- dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych
  na opakowaniach produktów spożywczych;
- propagowanie zdrowego stylu życia w szkole i w domu;
- nauka praktycznego stosowania zasad prawidłowego żywienia na co dzień
  (zajęcia kulinarne);
- poszukiwanie przez uczniów sposobów rozwiązywania problemów
  w życiu codziennym;
- kształtowanie umiejętności pracy w grupie oraz podejmowanie prób oceny
  grupowych pomysłów;
- korzystanie z różnych źródeł informacji;
- kształtowanie umiejętności przygotowania do publicznych wystąpień;
- wspieranie uczniów w samodzielności i w podejmowaniu aktywności.

Termin realizacji:
październik 2014 rok - maj 2015 rok

Forma prezentacji:
Efekty projektu zaprezentowane zostały przez uczniów 3 czerwca 2015 roku podczas degustacji, na którą zaproszono panią dyrektor, uczniów, nauczycieli oraz pracowników szkoły. Goście mogli spróbować zdrowych potraw, obejrzeć książkę kucharską opracowaną przez uczniów oraz przeczytać wiele ciekawych informacji na temat wartości odżywczych poszczególnych produktów.

Prowadzone działania:

  • Przygotowywanie dwa razy w miesiącu zdrowych potraw.

  • Opracowanie tabeli kaloryczności poszczególnych potraw oraz wartości odżywczych.

  • Opracowanie przepisów wykonywanych potraw - książka kucharska.

  • Opracowanie informacji nt. pochodzenia potraw oraz przygotowanie ciekawostek.

  • Przygotowanie gazetek nt. potraw przygotowywanych jesienią, zimą i wiosną.

    gazetka
  • Udział w wystawie plakatów poświęconych zdrowiu w Bibliotece w Wierzbicach.

  • Udział w imprezie „Bal owoców i warzyw” w Zespole Szkół w Wierzbicach.

  • Wizyta w sklepie ze zdrową żywnością.

  • Spotkanie z panią dietetyk.

  • Lekcje historii: Jak i co kiedyś spożywano?”(Starożytność i średniowiecze, Czasy nowożytne), „Co z Ameryki przywiózł Kolumb?”

  • Lekcje matematyki: Kosztorys wizyty w pizzerii.

  • Opracowanie artykułu do gazetki szkolnej „Kropka” na temat - Nasze ulubione potrawy.

  • Spotkanie z panią weterynarz na temat, "Jak zdrowo karmić naszych czworonożnych przyjaciół?".

  • Konkursy w ramach Święta Szkoły.

    konkurs kulinarny
    Konkurs kulinarny.

    konkurs recytatorski
    Konkurs recytatorski pt. „Warzywa i owoce w poezji”.

    konkurs matematyczny
    Konkurs matematyczny pt. „Matematyka w kuchni”.

  • Lekcje z wychowawcami: Tradycyjne potrawy świąteczne, Zdrowe śniadanie.

  • Przygotowanie degustacji dla wszystkich uczniów szkoły.

podsumowanie1

 

Szkoła Podstawowa nr 116 i Gimnazjum nr 52 w Zespole Szkół nr 21 we Wrocławiu

ul. Piotra Ignuta 28, 54-152 Wrocław, tel./fax: 71/373 88 88

Powered by Joomla 1.7 Templates